dinsdag 29 september 2009

Video Interactie Begeleiding op School

Dit schooljaar vervolg ik de cursus VIB-S (Video Interactie Begeleiding op School). Aan deze cursus nemen 7 docenten van Iselinge deel onder leiding van een VIB-er van IJsselgroep. De begeleiding richt zich op interactie, klassenmanagement en didactiek. Uitgangspunt is de kracht van de gecoachte. Rondom de film zijn privacyregels van toepassing.

Dit schooljaar zal ik met 3 studenten een traject doorlopen. Een traject bestaat meestal uit een intakegesprek om de leervraag goed helder te krijgen en minimaal 3 opnames in de klas en 3 nagesprekken met de videobeelden.

Inmiddels ben ik met 1 student een traject begonnen. Het intakegesprek heeft plaatsgevonden en is ook opgenomen. Tijdens het intakegesprek hebben we de leervraag van de student vastgesteld en verhelderd. We hebben afspraken gemaakt voor de eerste opname in de klas en het eerste nagesprek.

Technisch gezien is het niet ingewikkeld. Ik heb het intakegesprek gefilmd met een JVC videocamera op een statief. Het MOD bestand heb ik omgezet naar MPG (40 minuten 3 GB) en vervolgens heb ik het in MovieMaker geknipt tot 4 fragmenten van ongeveer 2 minuten. Uiteindelijk heb ik er een WMV bestand van gemaakt van 8 minuten (64 MB). Dit filmpje bespreken we in de supervisiebijeenkomst met de betrokken docenten en de VIB-er.

Ik heb nog plaats voor 2 studenten van Iselinge om een traject op te starten. Wanneer je gebruik wilt maken van dit aanbod, waarbij we een win/win situatie creëren, kun je contact met mij opnemen.

woensdag 23 september 2009

Mobile learning - lopend leren

Vandaag hebben we op Iselinge een bijeenkomst gehad met Novomentor, Bic-ta en een minorstudent om te bespreken hoe we aan de slag gaan met mobile learning. Een mooi voorbeeld van een project lopend leren voor een basisschool is hier te vinden.
Filmpje:

Op mijn yurls pagina heb ik een aantal links opgenomen die betrekking hebben op mobiel leren.

Danny zal zich in zijn minor onder andere richten op het ontwerpen van een educatieve route met behulp van GPS in combinatie met een PDA (GPS learning/ Mobile learning) voor museum Twentse Welle in de wijk Roombeek in Enschede. Tevens zal hij een route ontwikkelen in samenwerking met de kinderen van zijn LIO school De Leer in Hengelo Gelderland. Ook zal hij ideëen aandragen over de manier waarop dit project op basisschool De Leer (en op andere scholen) kan worden gecontinueerd na zijn vertrek. Tevens zal hij een rol krijgen in een workshop over dit onderwerp op de themamiddag ICT op 10 februari 2010 op Iselinge.

Iselinge/IJsselgroep is verder voornemens om mobiel leren komend schooljaar een plaats te geven binnen het programma van de academische pabo. Hiervoor zal een project worden opgezet waar onder andere Novomentor, een andere pabo en andere partijen bij betrokken zijn.
Wordt vervolgd.

donderdag 17 september 2009

maandag 14 september 2009

Nieuwe huisstijl Iselinge

Iselinge Hogeschool heeft net als IJsselgroep (waar Iselinge onderdeel van is) een nieuwe huisstijl gekregen. Er is en wordt daarom ook hard gewerkt aan de nieuwe layout (en functionaliteiten en inhoud) van de webtoepassingen.

De nieuwe website wordt deze maand in de lucht gebracht en het nieuwe intranet (STIP - STudent Informatie Punt) volgt in januari 2010, hieronder alvast een voorproefje:
De ELO en de kennisobjecten zijn al voorzien van een nieuw jasje:
Kennisobject:

Activiteiten ICT en Mediawijsheid van start

De modules voor de 1e en 2e jaars studenten met daarin onder andere activiteiten met betrekking tot ICT en mediawijsheid zijn weer van start gegaan.

Tevens is voor vier 4e jaars studenten de minor Mediawijsheid en de minor Onderwijs en ICT begonnen. De studenten zullen zelf een werkplan met specifieke activiteiten en doelen opstellen. Ook zullen zij een bijdrage leveren bij maken van MediaMovies voor schoolTV in samenwerking met studenten van de academische pabo, Mijn Kind Online en Teleac. Daarnaast zullen zij modules Digital Creator volgen en studiedagen/conferenties e.d. bezoeken.

De vier minorstudenten houden hun vorderingen bij op hun weblog:

  • Marc – Minor Mediawijsheid
  • Danny – Minor Onderwijs & ICT
  • Kobbe - Minor Onderwijs & ICT
  • Chris - Minor Mediawijsheid

zondag 13 september 2009

Vooraankondiging themamiddag ICT 10 februari 2010

Op woensdagmiddag 10 februari 2010 zal weer een themamiddag ICT plaatsvinden op Iselinge Hogeschool. Op 6 februari 2008 vond deze succesvolle themamiddag plaats op Iselinge en op 11 februari 2009 op Edith Stein. De themamiddag wordt elk jaar georganiseerd door 1 van de 2 pabo’s in samenwerking met BICTA en Kennisnet. Naast een centraal gedeelte worden er workshops gegeven door mensen die werkzaam zijn in het onderwijs.


Leerkrachten, directeuren en andere geïnteresseerden die werkzaam zijn in het primair (speciaal) onderwijs in Twente en Achterhoek zijn van harte welkom. Aan deze themamiddag zijn geen kosten verbonden. Binnenkort volgt er meer informatie over de onderwerpen van de diverse workshops en de inschrijfprocedure.