dinsdag 10 februari 2009

Implementatie Ephorus ter voorkoming en opsporing plagiaat

Vanaf begin/midden maart 2009 gaan alle vierdejaars studenten hun afstudeerwerkstukken via de ELO inleveren met behulp van de dienst Ephorus. Vooraf hebben we oude werkstukken aangeleverd bij Ephorus, zodat de ingeleverde werkstukken vergeleken kunnen worden met de bestaande database. Tevens worden de werkstukken vergeleken met informatie die op internet te vinden is. Vandaag hebben zijn we verder gegaan met de voorbereidingen hiervoor.

In en/of na de voorjaarsvakantie gaan we:

  • De studenten nader informeren via intranet. De studenten hebben eerder in het jaar al enige informatie gehad, dus ze weten wat er gaat gebeuren en waar ze bij het maken van het werkstuk op moeten letten. We verwachten dat het gebruik van Ephorus tevens preventief kan werken.
  • Een korte visuele handleiding maken voor studenten en docenten. We hebben het geheel zo gebruiksvriendelijk mogelijk ingericht voor studenten en docenten, dus dit zal een korte handleiding worden.
  • De inleveromgevingen verder vormgeven.
  • Een test uitvoeren met 5 studenten en enkele docenten waarbij de studenten zelf hun minorwerkstuk inleveren. De student kan het resultaat zien en de begeleidend docent ook. Omdat het een test is, zijn er geen consequenties verbonden aan het resultaat. Bij de afstudeerwerkstukken kunnen er wel consequenties verbonden zijn aan het resultaat. Bij vermoeden van plagiaat kan de examencommissie worden ingeschakeld.
  • Vanaf maart starten met alle afstudeerwerkstukken.

Wanneer een docent tussentijds het vermoeden heeft van plagiaat, kan de docent ook tussentijds een werkstuk inleveren via Ephorus. Volgend schooljaar zullen in ieder geval ook de minorwerkstukken via Ephorus door studenten worden ingeleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten