zondag 19 april 2009

Interactumdag: Ken jezelf, ... De kunst van kennis

Vrijdag 17 april vond de jaarlijkse Interactumdag plaats op Hogeschool Domstad te Utrecht. Ongeveer 150 medewerkers van zeven zelfstandige hogescholen in Nederland, die samen de Interactum Educatieve Federatie van Lerarenopleidingen vormen, namen deel. Deze inspiratiedag van Interactum stond in het licht van de vele aspecten van het mooie beroep van leraar.

De heer drs. Hendrik ten Berge, co-auteur van "Kennis in de steigers: Work in progress" deed de inleiding. Hij sprak onder andere over het belang van zelfsturing en open source onderwijs. Enkele mooie uitspraken:

  • Het nu van ouderen is niet meer het logische later van de jongeren.
  • Het wiel opnieuw uitvinden mag.
  • Half werk leveren moet.
  • “De zon komt op in de badkamer” is meer waar voor kinderen dan “De zon komt op in het Oosten”.

Vervolgens werd de presentatie over het gebruik van kennisobjecten door Marcel en Jolanda gehouden, waar ik vanuit de expertgroep van Interactum ook bij betrokken ben. Klik hier om een voorbeeld te zien van een kennisobject. Op Iselinge zijn op dit moment 25 kennisobjecten via de ELO beschikbaar voor studenten en dit aantal groeit. Momenteel werken we op Iselinge samen met enkele studenten aan een kennisobject over mediawijsheid en een kennisobject over Vygotski.

Hieronder staat een kort filmpje over de inzet van kennisobjecten:


Het middagprogramma bestond uit het bezoeken van een aantal bijzondere locaties:

De dag werd afgesloten met prachtige muziek (gypsy jazz) van Wouter Poot en vrienden tijdens de borrel.
De presentaties zijn te vinden op: http://www.interactum.nl/Medewerkers/interactumdag.htm

1 opmerking:

  1. Leuk verslag, vooral voor iemand die er toch een tijd bij betrokken is geweest. Leuk filmpje met jolanda en marcel. Ik ben (nog steeds) trots op jullie.

    Edvard

    BeantwoordenVerwijderen