donderdag 22 januari 2009

SD - 3 Virtuele werelden en de jeugd

Vandaag waren we met de Onderwijs & ICT collega’s van pabo’s die deelnemen aan Samen Deskundiger te gast bij Pabo Almere. Weer erg interessant om te zien en horen wat andere pabo’s samen met studenten doen op het gebied van Onderwijs en ICT.

Een vierdejaars studente gaf een inspirerende presentatie over de implementatie van het digitaal portfolio op Daltonschool De Droomspiegel, maar daar gaat dit blogbericht niet over;-).

Wietse van Bruggen van Kennisnet ging met ons in gesprek over virtuele omgevingen en de rol die deze omgevingen spelen in het leven van kinderen en de (eventuele) mogelijkheden van deze omgevingen voor het onderwijs. Zie ook de publicatie in de Kennisnet Onderzoeksreeks 'Leren in Second Life'.
Hij liet onder andere het onderstaande voorbeeld zien:









En we namen een kijkje in enkele reeds bekende, maar ook bij ons nog niet bekende virtuele omgevingen van de jeugd:

En we namen een kijkje in enkele reeds bekende, maar ook bij ons nog niet bekende virtuele omgevingen van de jeugd:

Op de Interactum 2-daagse op 20 en vrijdag 21 november 2008 vond ik Dr. Martine Delfos: lector Virtuele ontwikkeling van de jeugd Hogeschool Edith Stein / OCT een zeer inspirerende keynote speaker:
“Wie laat zijn kind nu meteen zonder zijwieltjes de grote weg op fietsen? Dat is precies wat we doen wanneer we onze kinderen zonder opvoeding in het virtuele milieu op internet laten. Achtjarige kinderen mogen spelletjes spelen waarin ze mensen voor punten doodschieten, die levensecht zijn, anders dan het traditionele oorlogje spelen. Vierjarige broertjes denken vervolgens dat ze huisraad (in real life) moeten slopen om in de volgende level te komen. De virtuele en digitale wereld is een realiteit, maar ouders, docenten en politiek zullen goed moeten nadenken hoe zij kinderen daarop voorbereiden.”

Wow, weer een heleboel input voor onze docenten en studenten met betrekking tot onze activiteiten (themadagen, projecten en minor) Mediawijsheid.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Lizette

    Mooie samenvatting, thanx. Op die manier wordt je blog echt een mooie plek voor relevant pabo en ict nieuws.

    Groet,
    Arno

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Lizette,

    Geweldig medium om op deze manier, ondersteund met film, de dag te evalueren en er op voort te borduren. Werkt erg motiverend om ook een blogspot te starten.

    Hartelijke groet,

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig zo snel de info wordt verspreid. Straks komt Bas bij me langs om onder andere te vertellen wat er allemaal is gebeurd. Dank Lizette!

    BeantwoordenVerwijderen